Portefeuille update oktober 2024
Het was een mindere maand voor de markten. De rendementen van de S&P500, Eurostoxx600 en MSCI World waren respectievelijk -0,57%, -4,30% en 2,27%. Vooral de Eurostoxx600 zakte fors. De GHC portefeuille deed het jammer genoeg niet veel beter met een return van -1,33%. Onze Brusselse index de Bel20 volgde de neerwaartse trend van de Europese markten maar kon de schade beperken met een daling van 2,41%.
De Europese beurzen kleurden rood deze maand. De grote Europese groeivertraging was vooral merkbaar in de kwartaalrapporten van de auto-industrie en de halfgeleidersector. De concurrentie met Chinese autobouwers zorgt voor de moeilijke verkoop van Duitse elektrische wagens. Zo neemt de winst van de Volkswagen groep een flinke duik en liet de autoreus weten dat het loonsverlagingen van 10% zal doorvoeren en 3 fabrieken in eigen land wilt sluiten.
De Bel20 wist de schade beperkt te houden met een daling van ‘maar’ 2,41%. Hiervoor zijn de farmaparels Argenx en UCB te danken. Deze laatste bracht deze maand onderzoeksdata uit over Bepranemab, hun experimenteel geneesmiddel tegen alzheimer. Hieruit bleek dat het middel niet de initiële doelstelling behaalde, maar wel de cognitieve achteruitgang bij patiënten aanzienlijk vertraagt. Dit werd positief ontvangen bij beleggers.
De sterkste stijger deze maand was het Amerikaanse Garmin. Het aandeel van de giga fabrikant van GPS-systemen steeg met 17,18%. De verkoop van hun sporthorloges is booming met sterk momentum vlak voor de feestdagen. Het bedrijf zal dit jaar zijn winstverwachtingen mooi overtreffen en het verhoogd zijn prognoses voor volgend jaar.
De sterkste daler deze maand is geen onbekende in deze rapporten: Enphase energy inc. met een daling van 21,77%. Concurrentie uit China, de hoge hypotheekrentes en de gedaalde energieprijzen, maken dat zonne-energie bedrijven het momenteel moeilijk hebben doordat de terugverdienperiode op investeringen in zonnepanelen langer wordt.
Oktober werd ook gekenmerkt als een correctie maand voor vele hightech bedrijven. Zo kreeg ASML forse klappen op 15 oktober toen hun 3de kwartaalcijfers een dag te vroeg lekten. Deze werden direct opgepikt door Bloomberg AI-bots en, tot veel ongenoegen, doorgegeven aan beleggers. De kwartaalresultaten van de chipmachine producent vielen mee met een omzet en winst die boven de verwachtingen lagen. Echter, de vooruitzichten naar 2025 waren de boosdoener. De geschatte opbrengst van deze orders was de helft lager dan verwacht. Dit zond een schokgolf over de hele wereld, zo daalde NVIDEA, ASMI en Melexis allemaal mee. ASML speelde die dag 60 miljard euro aan beurswaarde kwijt. Dit kwam mede door de uitgestelde vraag van 2 grote klanten die het beiden moeilijkheden hebben momenteel, Intel en Samsung. Ook de impact van de Chinese handelsbeperkingen opgelegd door Amerika spelen de chipproductie partte. Zo eindigde het aandeel deze maand een dikke 15% lager.